Lavanta sabunu hakkında bilmeniz gerekenler
Lavanta ve Sabunu Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Lavanta;
Lavanta; Atlas Okyanusu adalarından Akdeniz çevresi ülkelerine ve Hindistan'a kadar uzanan geniş bir alanda yetişen, ballıbabagiller familyasından olan oldukça hoş kokulu, bir metreye kadar uzayabilen, göz alıcı bir bitki çeşididir. Lavanta, tarih boyunca hep süs bitkisi olarak değerlendirilmiştir. Ülkemizde de özellikle Akdeniz Bölgesi’nde süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Lavanta çiçeği;
Sonbahar mevsiminde oluşan lavanta cinsi üyeleri, çalı görünümlü, toplu başak biçiminde mavi, morumsu ya da kırmızı çiçekler açan bitkilerdir. Dağlarda, 1000 - 1800 m arasındaki yüksekliklerde yetişir. Lavantanın çiçekleri ve yaprakları birbirlerinden tamamen farklı özellikte etkin maddeler içermektedir. Gövdesi dört köşeli olan bu bitkinin sağlık ve temizlik açısından ciddi faydaları vardır. Rahat ve sakin bir uykuyu sunan güç, lavantanın ağırlıklı olarak çiçeklerinde değil, yapraklarında ve gövde saplarında saklıdır. Hemen hemen herkes onun hoş kokusunun sadece çiçeklerinde olduğunu zanneder iken halbuki yaprakları ve yaprak sapları da o muhteşem kokuya sahiptir.
Lavantanın kullanım alanları;
Kokulu sabunların, şampuanların ve parfüm endüstrisinin vazgeçilmez bitkisidir. Ve birçok dondurma çeşidine o mükemmel aromayı veren yine lavantadır. Tohumu tıbbi alanda çok kullanılmaktadır.
Lavantalı ürünler;
Ciddi anlamda faydaları olan bu bitkinin; sabunu, çayı ve yağı gibi çeşitli ürünleri bulunmaktadır. Özellikle çayı sindirim için tercih edilirken, sabunu ve yağı ise cilt temizliğinin öncülerindendir. Akneli ve sivilceli ciltlerin düzelmesi ve oluşan lekelerin giderilmesi adına lavanta mucizevi bir bitki olarak düşünülür. İlaç sanayi, bazı ağır kokulu tabletlere lavanta ilave eder. Bunun sebebi tabletin itici ağır kokusunu düzeltmek içindir.
Lavantalı ürünlerin kullanımında dikkat edilmesi gerekenler;
Lavantanın faydalarından sağlıklı bir şekilde yararlanmak için öncelikle lavanta bitkisine karşı bir alerjik reaksiyon durumunuzun olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. Bunun için lavanta yağını veya bitkisini kolunuzun iç kısmına biraz sürün ve beş-on dakika bekleyin. Eğer bölgede kızarma, şişme veya morarma gözlenir ise lavantaya karşı alerjiniz olduğu anlamına gelir. Şayet bölge de hiçbir belirti gözlenmemiş ise lavanta faydalarından yararlanabilirsiniz.
Lavanta sabunu;
Lavanta sabunu; lavanta tohumu, yağı ve çiçeklerinden oluşan ferahlatıcı, rahatlatıcı, uyarıcı ve hoş kokulu bir sabundur. Özellikle hassas ve yağlı ciltler için tavsiye edilir. Akneleri, vücuttaki kötü kokuları ve saçtaki sirkeleri giderir. Cilde canlılık ve tazelik kazandıran, sağlık için oldukça faydalı bir sabundur. Bedeni rahatlatır ve zona hastalığı tedavisinde kullanıldığı gibi deri yanıklarına, doku çürümelerinde köpüğü ile friksiyon yapılması durumunda iyileştirici etki gösterdiği tespit edilmiştir. Sabun suyu çekebilen ince bir tabaka sayesinde yağ parçacıklarını sararak, cildi temizleme özelliğine sahiptir. İçeriğinde bulunan yararlı bileşenler sayesinde, cilde sayılamayacak kadar fazla etkileri bulunan lavanta ile yapılan sabunlar, lavantanın faydalı tüm etkilerine sahiptir. Bu yüzden doğal yollarla yapılan Nüve lavanta sabununu kullanmakta fayda vardır. Doğal bir lavanta sabunu elde etmek için, kimyasal katkı maddesi içermemesi, açığa çıkan gliserini koruması, hayvansal yağ ve boya içermemesi çok çok önemlidir.
Nüve lavanta sabununun yapım aşamaları;
Lavanta sabunu yapımında kullandığımız lavanta yağı, uçucu bir yağdır. Lavanta bitkisinin damıtılmasıyla elde edilir. Büyük bir kazana lavanta bitkisini suyun içine otuyla birlikte koyuyoruz ve altına ateş yakıyoruz, lavanta haşlanıyor, kaynıyor, içindeki uçan yağlar sıcaklıkla birlikte buhar haline geliyor ve bu buhar kolon denen bir boruyla bir başka kazana aktarılırken soğuyor ve sıvı haline geliyor. Lavanta yağı böyle elde ediliyor ve lavanta sabunu içine lavanta yağı kullanıyoruz.
Lavanta yağı antiseptik bir yağ, yani mikrop öldürücü bir yağ. Antibakteriyel, yani bakteri öldürücü özelliği var. Kullandığımız lavanta İngiliz lavantasıdır. Kullanım alanı, özellikle kepektir, saçtaki kepek için çok faydası vardır ve ikinci kullanım alanı ciltteki sivilcelerdir. Ciltte alerji yapmaz, hassas ciltlerde rahatlıkla kullanılabilir.
Ürünlerimizin tamamı bitkisel yağlar kullanılarak yapılmaktadır.
Lavanta sabunu içeriğinde;
- Zeytinyağı
- Hindistancevizi yağı
- Shea yağı
- Kakao yağı
- Hint yağı
- Lavanta yağı
Nüve Sabun ürünlerimizde hayvansal yağlar bulunmamaktadır. Kullanılan katkı yağları (Biberiye, Kekik, Çay ağacı, Defne yaprak, Lavanta vs.) kesinlikle doğal yollardan elde edilmiş yağlardır. Ürünlerimizin tamamı doğal, organik ve el yapımıdır.
Lavanta sabununun etkin faydaları;
- Ciltte akne, sivilce gibi sorunları giderir.
- Ciltteki ölü derilerin temizlenmesine yardımcı olur.
- Ciltteki siyah noktaları giderir.
- İçeriğinde bulunan lavanta yağı sebebiyle, cildi tahriş etmeden antiseptik özelliği sayesinde doğal koruma etkisi gösterir.
- Özellikle kış aylarında bazı kişilerin vücutları pul pul dökülür. Böyle durumlarda lavanta ile duş alınmalı veya banyo suyuna katılıp bir kaç dakika bekletilmelidir.
- Ciddi derecede cilt sorunları yaşayan kişiler lavantayı mutlaka denemeliler.
- Vücutta oluşan kokuları giderir. Ciltte kalıcı yumuşaklık oluşmasına neden olur.
- Ferahlatıcı ve rahatlatıcı özelliğiyle, hoş kokusu ve uyarıcı etkisiyle cilde canlılık ve tazelik verir.
- Yanıklarda ve doku bozulmalarında tedavi edici özelliktedir.
- İltihaplanmaları önleyici, hücre yenileyici özellikleri vardır.
- Lavantadan yapılan sabun, zona hastalığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
- Saçlarda oluşan kepeklenmeyi giderir.
- Saçlara canlılık verir.
- Lavanta sabunu cildi ve saçları tonik etkisiyle temizler, ciltte yağ dengesini sağlayarak, doğal bir koruma etkisi gösterir.
- Sinek ve böcek kovucu özelliği vardır.
- Sabunun içinde bulunan lavanta yağı, sinirleri yatıştıran terapi etkisi uyandırır. Bu sebeple kullanıcılara ferahlık hissi sağlar.
- Sabunda bulunan ferahlatıcı etki, sinirleri yatıştırdığı gibi, uykusuzluğu ve depresyonu da azaltır.
- Bedenin rahatlamasına etki eder.
Lavanta sabunu nasıl kullanılır;
Lavanta sabununu köpürtüp yüz ve boyun bölgenize sürün. 1-2 dakika bekleyip ılık suyla durulayın ve havluyla kurulayın. Kullandıktan sonra lavanta sabununuzu kuru ve ahşap sabunlukta muhafaza edip, güneş ışığından korursanız daha faydalı olacaktır.